Do tego dania wystarczy jedna patelnia. Smaczne kawałki mięsa połącz z warzywami i w pół godziny obiad gotowy

Dodano:
Polędwiczka wieprzowa z warzywami Źródło: Shutterstock / Kleine Beyers
Polędwiczka wieprzowa to mięso, które nie potrzebuje bardzo długiej obróbki termicznej. Połącz je z warzywami na jednej patelni. Ten szybki obiad smakuje znakomicie.

Szybki obiad zrobisz w pół godziny z polędwiczki wieprzowej i warzyw, które dodadzą daniu koloru i smakowitego wyglądu. Polędwiczka wieprzowa to mięso, które nie potrzebuje długiego smażenia, a warzywa, które do niej dodasz, zachowają swoją chrupkość i ładny kolor.

Jak zrobić szybki obiad z polędwiczki wieprzowej?

Mięso pokrój na niewielkie kawałki, dzięki temu polędwiczka usmaży się błyskawicznie. Najtwardsze warzywa, czyli czerwoną kapustę oraz marchewkę dodaj na początku, później dorzuć kapustę pekińską i szpinak. Nie trzymaj dania na patelni dłużej, niż 25-30 minut, zwykle wystarczy mniej.

Przepis: Polędwiczka wieprzowa z warzywami

Szybki obiad z jednej patelni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
282 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1/4 kapusty czerwonej
  • 100 g szpinaku
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapusty posiekaj drobno, marchewkę zetrzyj, mięso pokrój w kostkę.
  2. Smażenie daniaNa rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek i imbir, smaż krótko (czosnek nie może się przypalić) i dodaj mięso. Smaż krótko, dodaj sos sojowy i dobrze wymieszaj. Smaż około pięciu minut, dodaj czerwoną kapustę i marchewkę. Po ok. 10 minutach dorzuć kapustę pekińską oraz szpinak. Wymieszaj, smaż krótko, dopraw solą i pieprzem (lub dodaj więcej sosu sojowego).

Gotowe danie możesz dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, a także posypać prażonymi ziarenkami sezamu.

Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, na początku smażenia dorzuć na patelnię płatki chili albo zmieloną, ostrą paprykę (przesmaż krótko z czosnkiem i imbirem i potem postępuj jak w przepisie). Jeśli masz w domu inne warzywa, które chcesz zużyć (np. kolorową paprykę, ostrą paprykę, seler czy por), śmiało dorzuć je na patelnię.

Z czym podawać polędwiczkę wieprzową z warzywami?

Tak naprawdę polędwiczka w tym wydaniu sama w sobie może być posiłkiem (na pewno dla osób na dietach niskowęglowodanowych), ale oczywiście możesz ją podać z ulubionymi dodatkami. To danie doskonale smakuje z ryżem, ale też z ziemniakami czy kuskusem. Do polędwicy wieprzowej w takim wydaniu będzie także pasować makaron sojowy albo ryżowy.

A jeśli nie chce ci się gotować makaronu, ryżu czy ziemniaków, zawiń mięso z warzywami w gotową tortillę, albo podaj z kromką chrupiącego chleba lub dobrą bagietką. To przede wszystkim danie obiadowe, ale polędwiczkę z naszego przepisu możesz zaserwować również na kolację.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...